20100809

00333


HBL kolumn 07 08 10


UNGKARLSLYAN

Hej Christian

Jag har precis köpt en lägenhet i ett hus från 1940. Det är en tvåa som känns ganska trång och eftersom den behöver totalrenoveras kan du få fria händer att göra något mer spektakulärt av den. Jag är en man mitt uppe i karriären som lever singelliv och de flesta fritids aktiviteter sker utanför hemmets väggar. Utrymmet används mest för avkoppling men behöver vara praktiskt och estetiskt tilltalande. Jag gillar klassiskt moderna prylar. Skickar med lite foton på nuvarande bostad.


Hej Henry!

Vi skall se till att du får en väl fungerande och snygg ungkarlslya! Då jag betraktar den nuvarande planlösningen känns lägenheten onekligen väldigt trång och i stället för två små rum och ett pyttelitet kök vill jag slå ut samtliga mellanväggar, skapa ett enda stort rum och göra det till en kombination av vardagsrum, sovrum och kök. De enda utrymmen som blir avskilda är badrummet samt en walk-in garderob som ersätter de befintliga skåp som nu försvinner ut tillsammans med rivmassorna. Volymen i det nya rummet understryker vi ytterligare genom att måla väggar och tak vita samt genom att vara ytterst restrektiva med övriga materialval; en fiskbensmönstrad ekparkett känns modernt klassisk samt passande till husets arkitektur, samtliga förvaringsmöbler och kök håller vi i samma nyans och träslag. Pelaren som blir kvar i hallen kläs på alla fyra sidor med spegel från golv till tak för att reflektera ljuset och den nya garderoben har skjutdörrar av frostat glas vilket också återkastar ljuset från fönstret mitt emot. Eftersom lägenheten är på en sådan höjd och i ett sådant läge att insynsskydd inte behövs tillåter vi det naturliga ljuset att flöda fritt från gardinlösa fönster.

Vad gäller köket vill jag att det känns mer som en möbel än som ett kök och därför får vi jobba med detaljerna; alla maskiner och vitvaror blir integrerade, samtliga synliga ytor är av ek och det gäller även de skåpkanter som man i så många fall annars ser lysa vita mellan köksluckorna. En annan viktig detalj är att vi gör bänkskivan 70 cm djup i stället för det normalstandardiserade 60 cm. Dels får du mer arbetsyta men rent visuellt förvandlas köket också till något utöver det vanliga. Tänk att 10 cm kan göra en så stor skillnad! På väggen mellan under- och överskåp använder vi ekfaner som täcks med glasskiva och så har jag hittat en blandare som mer liknar en skulptur än en kran. Ett kök som känns väldigt lyxigt men som också är praktiskt.

Den övriga möbleringen håller vi väldigt enkel med betoning på några få moderna klassiker. Du är ungkarl och vad vore mera lämpligt i en ungkarlslya än the Ox chair av Hans J Wegner. Jag hittade 2 stycken begagnade i ett vackert patinerat ljusbrunt läder och de kommer att göra sig väl på den tjocka ryamattan framför din TV-skärm. Sängen kläs av möbeltapetserare med ett metallskimrande tyg och placeras på en hög sockel av ek med lådor för dagtida förvaring av sängkläderna. Det gör att bädden känns mer som en divan än som säng i ditt vardagsrum. Med den här typen av möblering blir matgruppen väldigt central ur umgängessynpunkt och därför är det viktigt att stolarna är bekväma. Bordet är 150 cm i diameter, har pelarfot och tillverkas av snickare. Stolarna av Kirsi Valanti är klädda i en lättskött, vit bomullsrips och är faktiskt så sköna att man gärna sitter i dem i timmar om diskussionerna så kräver. Så mycket mer förutom effektiv belysning behövs faktiskt inte i ditt nya hem och ryms inte om vi skall behålla den luftiga känslan och det är bara en sak jag plockar med från ditt gamla hem; den stora oljemålningen i bullrig guldram. Den vackra nakna kvinnan på den duken får stå för den mer permanenta kvinnliga fägringen i ditt nya hem. Hon har verkligen glimten i ögat!