20080920

00215


Putman Style


Andrée Putman [f 1923] är aktuell just nu med sin uppdaterade inredning av hotell Morgans i New York. Det var världens första boutique hotell och initierades 1984 av Ian Schrager som den nya scenen för folk i farten när hans Studio 54 gick i graven. Hotellet med sina svartvitrutiga badrum och dito fotografier av Robert Mapplethorpe på väggarna blev en omedelbar succé och var så innovativt och nyskapande att det revolutionerade hela hotell- industrins uppfattning om vad som kan vara visuell komfort.


"What is style?
One point of view and one only.
Things only happen when we dream".Andrée Putman är en av de mest spännande personer jag någonsin mött och hon älskar att berätta sina anekdoter. Som till exempel historien om den framgångsrika fastighetsmäklaren i Monaco som tänkte fira sitt jubileum i branschen med ett mycket dyrt halsband men ångrade sig och bestämde att satsa pengarna på att bygga om hela sitt kontor istället. Hon fick sitt halsband men i den vackert modifierade formen av en världsunik illuminerad glastrappa.


"Athletes and us - the ones called designers - are very close.
We free ourselves by surpassing ourselves".Agence Andrée Putman är verksamt i ett charmigt gårdshus i Paris 14e disktrikt. Jag är mycket förtjust i den lättsamma men effektiva och kreativa atmosfären. Och i min hjälpreda Adrien.