20091205

00315
HBL 05 12 09

Fråga inredaren


Hej Christian! Vi bor och trivs alldeles utmärkt i ett vackert höghus byggt 1922. Vårt stora problem är badrummet som vi bestämt oss för att bygga om. Problemet är främst formen; det ursprungliga badrummet har i en föregående renovering kombinerats med en tidigare pigkammare och på det viset har man fått ett smalt L-format rum som känns hopplöst att möblera. Golvet är dessutom i två nivåer! Vi vill prioritera ett rejält bubbelbadkar och en lyxig men minimalistisk spa-känsla mer än något annat, vilket borde vara möjligt eftersom byktvätt och dylikt är placerat i ett särskilt hemvårdsrum i anslutning till köket. Har du några trevliga tips och idéer?  Signatur: J / A S


Den största lyxen i vårt samhälle idag är nog den till synes obegränsade tillgången på rent vatten. En tillgång så självklar på våra breddgrader att vi knappt reflekterar över den till vardags. Känn dig alltså privilegierad nästa gång du vrider upp kranarna och låter det rena och klara varma eller kalla vattnet strömma ut; det om något är LYX!

Badrummet är ett av hemmets viktigaste utrymmen och Ert rum för lustfyllda bad och välbehövlig kroppsvård är en riktig utmaning med sina vinklar, nivåskillnader och snäva proportioner. Det är stort men proportionerna gör det ändå väldigt litet. Av ritningen att döma finns ingen möjlighet att göra utrymmet större så vi får rätta oss efter de ramar som redan är givna. Min spontana tanke när jag ser planlösningen är att alla ytor måste kläs med samma material för att skapa rymd och harmoni samt den minimalistiska stil ni är ute efter; samma kakel alltså på både golv och väggar men också bubbelbadkaret behöver muras in liksom inplanerade hyllplan på den ena kortvägen och den långa bänk som jag tänker mig till förvaring och avställningsyta. I den fäller vi även in ett rejält handfat.

Bland annat Laattapiste har idag ett otroligt utbud av material för badrum och valet av färg samt struktur måste styras av idén om vilken typ av stämning man vill åstadkomma. Jag bläddrar och bläddrar i deras katalog och kommer fram till att det mest raffinerade i ert fall faktiskt skulle vara att använda ett rent vitt och mycket enkelt baskakel i storleken 10x10 tillsammans med vit fogmassa. Det enkla är även det vackra och tänk er hur det ser ut när ni med dimmern vrider upp effekten från de inbyggda downlightsen i taket till max och ljuset reflekteras i alla de vita ytorna. Badrummet börjar fungera även som ljusterapirum!

Några dekorativa element i den fasta inredningen tycker jag att vi ändå skall tillåta oss. Vad sägs om en smårutig glasmosaikbård i vitt, ljusgrått, mörkgrått och svart som går som en ”röd” tråd genom hela rummet på två meters höjd?  Duschset, kranar och krokar samt annan metallrekvisita får agera skulpturer i det här utrymmet och jag väljer därför Dornbrachts serie MEM som är något av det vackraste som någonsin tillverkats för detta ändamål.  Den sakrala känslan i ert badrum understryks av en inmurad högsmal spegel som går från bänkytan bakom handfatet ända upp till tak.  Lampetterna Be Cool från Delta Light och den vägghängda toalettstolen Pozzi från IDO får utgöra pricken på i tillsammans med mjuka högar med kritvit frotté. De mycket enkla linjerna och rena ytorna tillsammans med några omsorgsfullt valda detaljer kommer att förvandla ert problemutrymme till en badsalong där ni mer än gärna tillbringar er tid för ren lyx.