20080528

00167


Boktips i trädgårdstider


Han valde nog det mest ogästvänliga läget för anläggandet av sin individualistiska trädgård. Marken var karg och närmaste granne var kärnkraftverket Dungeness i sydvästra England. Visserligen var närheten till havet en stor fördel men för övrigt fanns där egentligen ingenting annat att hämta än en gammal fiskestuga som passande nog senare kom att börja kallas "the prospect cottage".


Derek Jarman påbörjade arbetet med att samla sten från stranden och arrangera dem i konstfulla cirklar. Till det adderade han sedan drivved och upphittade föremål. Bland annat gamla sönderrostade verktyg som låg utspridda i närheten av kärnkraftverket och till det arrangerade han sedan plantor som bevisligen kunde överleva i den ogästvänligt steniga jordmånen. Arbetet med trädgården pågick från år 1986 och fram till filmproducentens död 1994.


"If a garden isn´t shaggy .. forget it".


Det finns fortfarande mycket att lära av Derek Jarmans val och sätt att bygga sin trädgård och det är nog därför som det fortfarande vallfärdar folk till denna rätt karga och utsatta punkt i den brittiska geografin. En mycket beskrivande foto serie hittar du HÄR.

ISBN-13:978-0879516413